Energie besparen in je eigen woning? Toezichthouder Arnoud geeft tips!

Energie is op dit moment een veelbesproken onderwerp. De energiekosten stijgen en er wordt zelfs gesproken over energiearmoede. Zo verschijnen er regelmatig berichten over mensen die moeite hebben om de maandelijkse energiekosten op te brengen. Er zijn mogelijkheden om zelf, met weinig tot geen investeringen, op het energiegebruik en daarmee de bijbehorende kosten te besparen. Arnoud, toezichthouder Energiebesparing, deelt hieronder een aantal tips.
Ventilatie
Een fijn fris huis wil iedereen; dat is haast vanzelfsprekend. Maar wist je dat ventilatie ook invloed heeft op je verwarming? Een slecht geventileerd huis duurt langer om op te warmen en kost dus meer energie. Hoe dat komt? Door dagelijkse handelingen zoals douchen, koken en (niet onbelangrijk) ademen wordt er vocht geproduceerd. Des te meer vocht er in de lucht zit, des te langer het duurt voordat een woning opwarmt. En een vochtig huis voelt onprettig aan. Denk maar eens aan de term “waterkoud”. Ventileren hoort daarom 24 uur per dag te gebeuren. Een half uurtje per dag een raam opendoen is niet voldoende. Zorg er dus voor dat je de hele dag ventileert. Het werkt het beste als je ramen op een kier tegen elkaar open zet. Dan krijg je vanzelf een luchtstroom die het overtollige vocht uit de woning ventileert.
Cv-ketel
De meeste woningen worden met een gasgestookte cv-ketel verwarmd. De eerste hoog rendement ketel kwam al begin jaren 80 op de markt en de techniek is inmiddels van hoog niveau. Maar wist je dat veel hr-ketels efficiënter kunnen worden ingesteld? We zijn gewend dat een cv-ketel op 80 graden staat ingesteld. De radiatoren worden loeiheet en je hebt snel een warme woonkamer. Echter is dit dus niet de meest efficiënte manier. Een hr-ketel haalt zijn optimale rendement bij een lage stooktemperatuur van het water in de radiatoren. Hoe lager de temperatuur, hoe beter het rendement is. Wanneer je woning van gemiddelde isolatie is voorzien, kun je gerust de temperatuur verlagen naar 40 tot 60 graden. Denk bij gemiddelde isolatie aan een woning uit de jaren 80 en nieuwer, of aan een oudere woning waarbij alles (vloer, gevel, dak en ramen) zijn voorzien van isolatie. Probeer het eens uit!
Warm water
Elke moderne cv-ketel heeft een energiebesparende stand voor de bereiding van warm water. Dit zijn vaak zelflerende opties die leren op welk moment van de dag je warm water gebruikt. In de tussenliggende tijd zal de ketel de kleine warmwatervoorraad niet of minder opwarmen. Winst!

Thermostaat
Heb je thuis een programmeerbare thermostaat? Kijk dan af en toe of de instellingen nog kloppen met je dagelijkse schema of overweeg een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kan zelfs zien of je thuis bent!
De mogelijkheid om op afstand de kachel aan te zetten is een populaire functie van slimme thermostaten, maar is niet de meest zuinige optie. Want wanneer je voor thuiskomst alvast de verwarming aanzet, stook je langer dan wanneer je de kachel pas aanzet als je thuis bent. En vraag jezelf dan eens af; is het nou echt zo onoverkomelijk dat het een kwartiertje wat frisser is in huis?
Kijk voor meer basistips voor het besparen op gas eens op de website van Milieu Centraal.
Renovatie
Heb je grote verbouwplannen en wil je duurzaamheid meenemen? Top! Let dan wel op de juiste volgorde van het toepassen van de maatregelen. In de wereld van energiebesparing is de zogenaamde Trias Energetica al jaren een begrip. Dit is een volgorde om zo efficiënt mogelijk een pand te verduurzamen en gaat als volgt:
- Beperk de energievraag.
- Gebruik duurzame energie.
- Indien nodig, gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.
In de media wordt bijvoorbeeld ontzettend veel geschreven over zonnepanelen en hybride warmtepompen. Hoewel beide technieken zeker kunnen bijdragen aan het reduceren van je energiegebruik, zijn ze volgens bovenstaande volgorde niet de eerste punten van aandacht. Zorg er eerst voor dat je woning goed is geïsoleerd, voordat je gaat investeren in andere middelen. Is het jasje van je huis goed dicht? Dan kun je op zoek naar duurzame opwekking van energie zoals zonnepanelen.
Subsidie
Bepaalde maatregelen kosten geld, maar kunnen ook onder een bepaalde subsidieregeling vallen. Onderzoek daarom vooraf de mogelijkheden. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voorziet bijvoorbeeld in een subsidie voor vijf typen isolatiemaatregelen. Daarnaast zijn er soms ook lokale subsidies te vinden. Wie weet is er daardoor meer mogelijk dan je denkt. En het mooie is, met de investering in je woning, investeer je óók in je leefomgeving!