Afstuderen bij de ODG
Afstuderen bij de ODG? Dat kan! Maar hoe is het nou om zo'n afstudeerstage te lopen? Hoe ziet zo'n periode eruit en hoe zorg je dat de opdracht klopt voor zowel de organisatie als de opleiding? Douwe Müller, student HRM aan de Hanzehogeschool Groningen, deelt zijn ervaringen.
Vertel eens Douwe, wie ben je en wat is je achtergrond?
Douwe: Ik ben 25 jaar en woon in de stad Groningen. Oorspronkelijk kom ik uit Emmen, maar met de keuze voor een studie, koos ik ook meteen bewust voor de stad Groningen. Een fijne stad om als student te leven. Voor ik aan de studie HRM begon, heb ik één jaar Commerciële Economie (CE) gedaan. Ik koos hiervoor omdat ik niet zo goed wist wat ik wilde doen en CE een brede studie is waarbij je overal wat van leert. Na een tijdje bleek dát nou juist hetgeen te zijn wat ik er minder leuk aan begon te vinden. Ik wilde me graag in één vakgebied specialiseren. Ik miste het menselijke aspect in de studie, naar mijn mening schuilt hier veel meer achter dan cijfers doen weergeven. Ik wilde de interactie opzoeken. Na een gesprek met een studiekeuzeadviseur besloot ik te switchen naar de studie HRM. Dat beviel direct goed en nu zit ik inmiddels in mijn vierde jaar.

Hoe ben je terechtgekomen bij de Omgevingsdienst Groningen?
Voor mijn afstudeerstage vond ik het belangrijk dat ik mijn afstudeeropdracht kon uitvoeren bij een organisatie waar ik affiniteit mee heb; een leuke én goede plek. Om de studenten op weg te helpen biedt de Hanzehogeschool een vacaturebibliotheek. Toen ik daar de stage-vacature van de Omgevingsdienst Groningen (ODG) zag, werd mijn interesse gewekt. De opdracht om me bezig te houden met het onboardingsproces/introductieprogramma van de ODG leek me erg interessant. Tijdens een eerdere stage, had ik al wat ervaring met dit onderwerp opgedaan. Ik besloot de contactpersoon van de ODG direct te bellen voor meer informatie. Na het gesprek was ik helemaal enthousiast en heb ik mijn motivatie en cv ingediend. Al gauw kreeg ik een belletje om verder te praten en afgelopen februari ben ik gestart met mijn afstudeerstage bij de afdeling P&O.
Neem ons eens mee in je werkdag. Wat doe je zoal voor je afstudeeropdracht?
Tijdens een afstudeerperiode is geen dag hetzelfde. Vanuit de ODG kreeg ik de opdracht om een advies te geven voor een introductieprogramma die goed aansluit op de ODG. Vanuit de Hanzehogeschool kreeg ik de opdracht om onderzoek te doen en van daaruit een advies te geven. In de eerste weken heb ik in kaart gebracht wat de ODG als organisatie nodig heeft en dit afgestemd op de wensen vanuit de studie. Ik heb bijvoorbeeld een organisatie analyse gemaakt en bekeken hoe het onderzoek vorm moest krijgen zodat het zowel voor de ODG als voor de Hanze akkoord was. Voor het samenstellen van het theoretisch kader heb ik de speerpunten die voor het introductieprogramma waren opgesteld meegenomen. Ik heb bekeken of we met de onderzoeksvragen alles komen te weten wat er nodig is om een advies te geven om zo een passend introductieprogramma te kunnen ontwerpen. Tijdens deze periode merkte ik al snel dat ik voor vragen en informatie bij iedereen terecht kan binnen de ODG. Dat is anders dan ik gewend was bij mijn vorige stagebedrijven, heel fijn!
Vervolgens heb ik de methodologie opgesteld en het onderzoeksplan ingeleverd voor een check of ik op de goede weg zat. Dit bleek zo te zijn, dus kon ik verder aan de slag. Onderdeel van mijn onderzoek was een enquête voor iedereen die in het laatste jaar in dienst was gekomen bij de ODG. Met deze data kon ik een beeld vormen van wat ik nodig had en dit toetsen met de vooraf gestelde speerpunten. Ik heb nog een verdiepingsslag gemaakt met aanvullende interviews met de teamleiders, een lid van de OR en de directeur. Wat zien zij? Wat werkt wel en wat werkt niet? Zo heb ik het vanuit meerdere invalshoeken kunnen bekijken. De verzamelde data heb ik gebundeld en van daaruit heb ik een conclusie geschreven. De ODG is een kennisorganisatie. Nieuwkomers hebben daardoor veel te leren en daarin begeleiding nodig. Hiervoor heb ik adviezen opgesteld die ik heb gekoppeld aan de speerpunten van het introductieprogramma.
Maar bij het geven van advies bleef het niet hè?
Nee, klopt! Mijn bevindingen heb ik vervolgens aan het MT gepresenteerd. De reacties hierop waren voor mij weer heel waardevol voor de implementatie van het plan. Want in mijn geval houdt het niet op na het indienen van mijn onderzoeksopdracht met advies; ik mag ook de implementatie doen. Zo is het een mooie complete opdracht geworden. Ook is het natuurlijk ontzettend leuk om te zien dat wat ik vanuit mijn specialisme heb geadviseerd, meteen in de praktijk wordt gebracht door de organisatie.
In augustus heb ik een laatste gesprek met de beoordelaars van mijn opleiding en de begeleider vanuit de ODG. Dit wordt ook wel het professioneel gesprek genoemd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de opdracht en mijn advies, maar ook naar de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Daarna kan ik aan de slag als young professional!
En nu dus bezig met de implementatie. Welke onderwerpen vragen daarbij je aandacht?
Op dit moment bekijk ik hoe we de dingen gaan uitvoeren waarvan we denken dat ze nodig zijn. Bijvoorbeeld begeleiding, een introductie van Wad, een inwerkplan voor meer structuur tot aan de evaluaties toe. We zijn nu aan het bekijken hoe we de onderdelen zo kunnen neerzetten, dat ze organisatiebreed toepasbaar zijn, al is er natuurlijk ook aandacht voor de verschillende behoeften per medewerker. Met de evaluatie na de eerste maand kun je bijvoorbeeld veel informatie ophalen en ook meteen gebruiken om persoonlijke doelen voor de medewerker vast te stellen. Op deze manier willen we de introductie van nieuwe medewerkers beter vorm geven.
Klinkt goed! Wat kun jij nieuwe medewerkers vertellen over het werken bij de ODG? Wat maakt jou trots?
Op de opdracht na, ben ik trots op de cultuur van de ODG. Je kunt bij iedereen terecht, alles is bespreekbaar. Dat helpt enorm om als medewerker je werk goed te kunnen doen. De arbeidsethos is hoog. Mooi om te zien dat ondanks dat iedereen het druk heeft, er nog steeds zo'n warme cultuur is. En dat je dat als nieuwkomer ook meteen merkt. Daar mag de ODG ook trots op zijn. Heel leuk om te zien dat het ook op deze manier in een organisatie kan gaan.
Van welke werkzaamheden krijg jij energie?
Mijn stagebegeleider nam me overal mee naartoe. Zo kreeg ik informatie die handig kon zijn voor mijn opdracht en kon ik inspiratie opdoen. Dat voelde als erg zinvol en motiveerde me ook. De implementatie waar ik nu aan werk is ook erg leuk om te doen. Het geeft energie dat ik mag neerzetten wat ik heb geadviseerd. Meestal is dat niet zo na een afstudeerstage. Dan weet je vaak eigenlijk niet of er meteen iets met je advies wordt gedaan. Tijdens mijn stage bij de ODG is er echt uitgegaan van mijn expertise. Dat motiveert heel erg. En dat is echt een groot verschil met eerdere stages. Door dat vertrouwen te bieden, heb ik mezelf ook weer verder ontwikkeld. Een goede voorbode van hoe het in de toekomst ook kan zijn. Het 'doen' vanuit je expertise. Als specialist op het gebied van HRM heb je de mogelijkheid om te bekijken hoe je zoveel meer uit je collega's én jezelf kunt halen.
Over collega's gesproken. Waar kunnen ze je het hardst mee aan het lachen maken?
Ik hou wel van gevatte grappen. Op de werkvloer ben je natuurlijk professioneel en zakelijk, maar dat betekent niet dat je geen lol mag hebben. Ik vind het leuk dat er bij de ODG een sfeer is die ervoor zorgt dat je ook best goede grappen kunt maken.
Je werkt nog tot 15 juli aan de implementatie van het introductieprogramma. Hoe kijk je terug op deze afstudeerperiode bij de ODG?
Ik heb het zeer naar mijn zin gehad. Mijn stagebegeleider heeft me echt heel goed begeleid en gaf me goede feedback met stof tot nadenken. Dit geldt trouwens voor alle collega's aan wie ik feedback heb gevraagd. Dat geeft je als stagiair de mogelijkheid om iets neer te zetten dat zowel klopt voor de organisatie zelf als voor de opleiding. Daarmee staat er straks iets waarvan nieuwe medewerkers van de ODG kunnen profiteren. Een eerste indruk, een eerste werkdag; dat doet heel veel. En dat is niet altijd meetbaar, maar wel ontzettend belangrijk. Hetzelfde geldt voor als iemand weggaat. Door kleine acties kun je veel verschil maken in hoe iemand terugkijkt op de periode bij een organisatie. Mooi dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. Goede timing ook, want de huidige arbeidsmarkt zorgt ervoor dat aandacht voor de medewerkers belangrijker is dan ooit!