Van geurklacht tot brand: een kijkje bij de piketdienst van Omgevingsdienst Groningen

De piketdienst van de Omgevingsdienst Groningen (ODG) is 24 uur per dag, zeven dagen per week actief. Maar hoe werkt deze dienst precies en welke meldingen worden opgepakt? Jacco de Maat en Marijke de Hoog, twee toezichthouders die de piketdienst draaien, vertellen over hun ervaringen en geven een inkijkje in hun werk.
Altijd bereikbaar
“Bij ODG hebben we een piketdienst die specifiek gericht is op milieucalamiteiten in de provincie Groningen,” vertelt Jacco. “We zijn altijd bereikbaar en werken nauw samen met de brandweer, politie en andere instanties om milieuvervuiling en veiligheidsrisico’s te beperken.”
Twee teams, één doel
De piketdienst bestaat uit twee teams: het dagpiket en het nacht- en weekendpiket. Marijke, die het dagpiket doet, legt uit: “Overdag zijn we bereikbaar van 8:00 tot 16:30 uur. Het nacht- en weekendpiket neemt het over van 16:30 tot 08:00 uur, inclusief het hele weekend. Zo is er altijd iemand beschikbaar om snel in actie te komen.”
Marijke: “Het werk is heel afwisselend. Je komt bij allerlei bedrijven over de vloer en leert veel.”

Hoe verloopt een piketdienst?
Het werk is afwisselend en soms moeilijk te voorspellen. “We ontvangen meldingen via de Milieuklachtenlijn, Hinderapp, van onze opdrachtgevers – de Groninger gemeenten en de provincie Groningen – en van bedrijven. Die gaan bijvoorbeeld over geluid- of geurklachten of incidenten zoals branden en ongewone voorvallen,” vertelt Jacco. “Soms gaan we ook op eigen initiatief op pad of krijgen we een verzoek van de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvD-BZ) om te assisteren. De OvD-BZ is verantwoordelijk voor de openbare ruimte en heeft bij een incident contact met ons en de hulpdiensten, zoals brandweer en politie. Als er bijvoorbeeld een asbestincident is, zal de OvD-BZ ons verzoeken te adviseren over het beperken van de milieuschade.”
Voor Marijke, die anderhalf jaar geleden bij de ODG begon en sindsdien met plezier piketdienst draait, is het werk vooral leerzaam. “Je weet nooit precies wat je in je dienst tegenkomt en dat maakt het uitdagend en interessant. Als het nodig is, kan ik altijd terugvallen op collega’s voor ondersteuning bij grotere incidenten, zoals bij industriële bedrijven.”
Effectieve samenwerking
Een goede samenwerking met andere hulpdiensten is cruciaal. “Bij grotere incidenten moet je elkaar goed kunnen vinden en weten wie welke verantwoordelijkheid heeft,” zegt Jacco. Dit is vooral belangrijk wanneer meerdere diensten, zoals brandweer, politie en de omgevingsdienst, samenwerken. Jacco herinnert zich bijvoorbeeld een grote brand en een treinbotsing, waarbij de inzet van verschillende teams nodig was. “Bij zulke calamiteiten ben je niet in een paar uur klaar."
Jacco: “Het belangrijkste is dat je je kunt inleven in de situatie en weet welke maatregelen nodig zijn om milieuschade te beperken.”

Divers en dynamisch werk
Wat maakt piketwerk zo interessant? Marijke: “Het werk is heel afwisselend. Je komt bij allerlei bedrijven over de vloer en leert veel.” Jacco voegt toe: “Het is een welkome afwisseling in mijn werk. De dynamiek is totaal anders en dat maakt het erg leuk. Het belangrijkste is dat je je kunt inleven in de situatie en weet welke maatregelen nodig zijn om milieuschade te beperken."
Door hun inzet dragen Jacco, Marijke en hun collega’s bij aan een veilig en schoon milieu in de provincie Groningen, dag en nacht.
Overlast melden?
Heb je overlast van stank, stof of geluid? Heb je verontreiniging van lucht of bodem ontdekt? Meld het via de Hinderapp of Milieuklachtenlijn: 050 - 318 00 00