Elektronisch afval
Oude apparaten met batterijen of snoeren behoren tot elektronisch afval. Denk aan een oude mobiele telefoon, wasmachine of kapotte koelkast. Dit soort afval bevat vaak gevaarlijke stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden verwerkt.
Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), oftewel e-waste, moet daarom alleen worden verwerkt door erkende afvalverwerkers. Geef dit afval daarom niet zomaar aan een inzamelaar, maar zorg ervoor dat het naar een Weeelabex-gecertificeerde verwerker gaat. Op deze manier weet je zeker dat het afval op de juiste manier wordt verwerkt en draag je bij aan een schoner milieu.
Toezicht op verwerking van e-waste
Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer de helft van het AEEA niet volgens de voorgeschreven procedures wordt verwerkt. Dit afval belandt vaak in schroot- en oud ijzerstromen, wat schadelijke gevolgen heeft voor het milieu.
Samen met de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T) houdt de ODG extra toezicht op het inzamelen en verwerken van AEEA. Inzamelaars van schroot en oud ijzer kunnen hierop worden gecontroleerd door toezichthouders van de ODG.
E-waste verwerken: wanneer wel en niet toegestaan?
Niet alle handelingen met e-waste hoeven door erkende verwerkers te worden gedaan. Hieronder staan handelingen die zonder erkenning zijn toegestaan. (Bron: website IL&T).
Toegestaan zonder erkenning:
- Inzamelen
- Uitsorteren
- Verhandelen van complete apparaten
- Reparatie of upgraden
Voor inzamelen en verhandelen moet je organisatie op de VIHB-lijst moet staan. Verzameld e-waste moet apart worden opgeslagen van ander afval.
Niet toegestaan zonder erkenning:
- Het kraken, knijpen of beschadigen van materialen die verwerking bemoeilijken.
- Verwerken zonder erkenning en milieuvergunningen.
- Het strippen van apparaten voor onderdelen. Ook niet als deze gebruikt worden om een ander defect apparaat te repareren.
- Het wegmengen van e-waste tussen schroot en oud ijzer is in geen enkele situatie toegestaan.
Voor meer informatie over toezicht op verwerking van afgedankte elektronische apparatuur kun je terecht op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport.