Spring naar inhoud

Sloop en asbest

Is jouw woning, schuur of bedrijfspand gebouwd vóór 1994? Dan kan het zijn dat er materialen zijn gebruikt met asbest, zoals golfplaten, hitteschilden, vloerzeilen, leidingen, plafonds, vensterbanken, kit en lijmlagen.

Na verloop van tijd kan asbest verweren, waardoor materialen beschadigd raken en kleine asbestvezels vrijkomen. Het inademen van deze vezels is heel ongezond en kan op termijn ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Voor duidelijkheid over de aanwezigheid van asbest in jouw pand is een asbestinventarisatierapport nodig, opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf.

Tip! De aankoop van een huis, een verbouwing of renovatie is een goed moment om te controleren op asbest.

Verbouwen of slopen?

Ga je verbouwen en/of slopen? Dan moet je een sloopmelding doen via het Omgevingsloket.

Jij bent verplicht om een melding te doen als: 

  • er sprake is van asbest bij sloop en/of verbouwing, of 
  • als er meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt.

Wat te doen bij asbest

Heb je asbest ontdekt? In Nederland gelden strikte regels voor het verwijderen ervan. Voordat je asbest verwijdert, moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. In het asbestinventarisatierapport wordt ook aangegeven hoe het asbest veilig verwijderd kan worden.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een stappenplan waarin staat wat je moet doen bij asbest.

De ODG en Sloop en asbest

De ODG voert de asbesttaken uit voor de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen. Deze taken bestaan uit het behandelen van sloopmeldingen en het houden van toezicht op de saneringen. Ook bieden we ondersteuning aan andere organisaties bij calamiteiten zoals bijvoorbeeld een brand of storm. Zo zorgen we samen voor een veilige leefomgeving en milieu.