Vuurwerk verkopen en opslaan: Wat moet je weten?
Vuurwerk verkopen en opslaan brengt verschillende verplichtingen met zich mee. Alle regels zijn te vinden in het Vuurwerkbesluit, maar hier hebben we de tien belangrijkste regels voor je op een rij gezet.
Check: de 10 vuurwerkregels
1. Wie mag wat kopen?
- Fop- en schertsvuurwerk (F1) mag je verkopen aan klanten vanaf 12 jaar. Voorbeelden zijn sterretjes, fonteintjes en knalerwten.
- Consumentenvuurwerk (F2) mag je alleen verkopen aan klanten van 16 jaar en ouder. Voorbeelden zijn batterijen, flitstabletten, fonteinen, grondtollen, springtollen, stijgtollen en draaizonnen.
2. Verkoopruimte vuurwerkvrij buiten verkooptijden
Vuurwerk mag alleen in de aangewezen opslagruimte worden bewaard. Tijdens de verkooptijden mag er maximaal 500 kg vuurwerk in de verkoopruimte liggen. Zorg ervoor dat na de verkooptijd al het vuurwerk weer veilig in de bewaarplaats wordt opgeslagen.
3. Maximaal stapelhoogte naleven
Houd je aan de maximale stapelhoogte die in je uitgangspuntendocument staat vermeld. Tip: teken de maximale hoogte af op de muur of stelling zodat je makkelijk kunt zien of de limiet wordt overschreden.
4. Verkoop geen verboden vuurwerk
Vuurwerk zonder CE-markering is verboden in Europa. Verkoop alleen vuurwerk met een CE-markering. Categorie F3 vuurwerk, zoals singelshots, vuurpijlen, knalstrengen en knalvuurwerk, is sinds 1 december 2020 niet meer toegestaan in je voorraad.
5. Vuurwerk op de juiste afstand houden
Zorg ervoor dat het opgeslagen vuurwerk minimaal 30 cm van warmtebronnen (zoals radiatoren en leidingen) wordt geplaatst en minimaal 2 cm van de muur. Daarnaast moet er altijd een gangpad van minimaal 75 cm breed zijn voor veilige toegang en inspectie.
6. Antistatische verpakkingszakken gebruiken
Beschadigd vuurwerk moet worden afgevoerd in een antistatische verpakkingszak, die je via je leverancier kunt aanschaffen. Deze zak moet in de vuurwerkbewaarplaats worden opgeslagen en duidelijk het opschrift "BERGING" dragen.
7. Maximaal 25 kilo per persoon verkopen
Iedere klant mag maximaal 25 kilo vuurwerk kopen, ook online. Controleer de pakbon om te zorgen dat de gegevens kloppen en het gewicht correct is.
8. Stickers voor veiligheid
Plaats duidelijke stickers op alle ingangen van je pand die aangeven dat roken en open vuur verboden zijn. Ook moeten er stickers met ‘ontploffingsgevaar’ op de deuren van opslagruimten en de verkoopruimte zitten.
9. Vuurwerk binnen bereik van sprinklers opslaan
Zorg ervoor dat vuurwerk binnen het bereik van sprinklers ligt om brand snel te kunnen blussen. Dit geldt voor de verkoopruimte en voor opslag in stellingen en vitrines. Vuurwerk mag niet in stellingen en vitrines worden geplaatst die maar aan één kant open zijn.
10. Zelfsluitende kluisdeuren gebruiken
Kluisdeuren moeten altijd zelfsluitend zijn en mogen niet worden opgehouden met een object zoals een keg. Gebruik je kleefmagneten, zorg dan dat deze zijn aangesloten op de brandveiligheidsinstallatie.
Handige tips voor extra veiligheid
- Teken een markering op de muur die de maximale stapelhoogte aangeeft. Dit maakt het voor iedereen makkelijker om te zien hoe hoog het vuurwerk gestapeld mag worden.
- Vuurwerkdummy’s kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van echt vuurwerk. Plak een dummysticker op deze dummy’s om verwarring te voorkomen.