Spring naar inhoud

Zeer zorgwekkende stoffen

Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Denk aan stoffen die kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren of zich ophopen in de voedselketen. Bekende voorbeelden zijn lood, benzeen en PFAS.

Inmiddels zijn er meer dan 2000 stoffen die als ZZS geclassificeerd zijn. ZZS kunnen op verschillende manieren schade toebrengen aan mens en milieu. Mensen kunnen in contact komen met ZZS via de lucht, water, bodem of voedsel. Blootstelling aan ZZS kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en ZZS kunnen ook schadelijk zijn voor ecosystemen en de biodiversiteit. 

Om de uitstoot en lozing van ZZS door bedrijven te beperken, heeft de overheid wet- en regelgeving vastgelegd in de Omgevingswet. Bedrijven zijn verplicht om:

  • ZZS te vervangen door minder schadelijke stoffen;
  • productieprocessen aan te passen om de uitstoot van ZZS te verminderen;
  • te rapporteren over hun ZZS-emissie.

Bedrijven met een milieuvergunning hebben sinds 2016 een informatieplicht met betrekking tot ZZS. Elke vijf jaar moeten zij rapporteren aan het bevoegd gezag over welke stoffen zij uitstoten naar de lucht en welke maatregelen zij nemen om de uitstoot van deze stoffen te voorkomen en te beperken. Hiervoor moeten bedrijven een Vermijdings- en Reductieprogramma (VRP) opstellen. 

De ODG en ZZS

De ODG voert diverse taken uit met betrekking tot ZZS voor de tien Groninger gemeenten en de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. We controleren of bedrijven die met ZZS werken zich houden aan de milieuregels en of de emissies van ZZS voldoen aan de eisen. Dit doen we door middel van toezicht en handhaving, waarbij we metingen controleren en bij vergunningverlening voorschriften over ZZS opnemen. Deze voorschriften kunnen bijvoorbeeld strenge emissie-eisen en monitoringsplichten bevatten.