Bodem
Bodem is een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Mensen, dieren en planten zijn afhankelijk van de bodem. Daarom is het nodig om goed voor de bodem te zorgen en vervuiling tegen te gaan.
De overheid heeft regels opgesteld om de kwaliteit van de bodem en het grondwater te beschermen. Schone grond moet schoon blijven. Vervuilde grond mag niet worden verspreid, maar moet worden bewerkt. Als inwoner of bedrijf kun je te maken krijgen met deze regelgeving wanneer je een huis koopt, bouwplannen hebt, de grond wilt graven, gebruiken of als er bodemvervuiling is.
Meldingsplicht en informatieplicht
Als je plannen hebt om te graven, grond schoon te maken, grond/baggerspecie te gebruiken of bouwstoffen toe te passen, is het mogelijk dat je een melding moet doen of informatie moet verstrekken. Dit kun je regelen via het Omgevingsloket.
Krijg je te maken met ernstig verontreinigde bodem? Dan ben je verplicht dit te melden bij de Provincie Groningen of bij jouw eigen gemeente.
Overgangsrecht bij graven en saneren
De Omgevingswet regelt het graven in en saneren van de bodem. Deze wet is per 1 januari 2024 in werking getreden. In sommige situaties gelden echter nog de regels van de Wet bodembescherming. Dit noemen we overgangsrecht. Je kunt meer informatie over het overgangsrecht vinden op de website van het IPLO.
De ODG en bodem
De ODG voert diverse bodemtaken uit voor de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen. Onze bodemspecialisten behandelen meldingen, controleren op naleving van regelgeving en geven advies aan inwoners en bedrijven. Met toezicht en handhaving controleren we op naleving van de wet- en regelgeving. Zo zorgen we er samen voor dat we goed omgaan met onze bodem, dat wat schoon is, schoon blijft én proberen we verontreiniging zoveel mogelijk tegen te gaan.