Externe veiligheid
Een veilige leefomgeving is belangrijk voor iedereen. We willen ons thuis, op het werk en tijdens het recreëren veilig kunnen voelen. In Nederland leven we in een dichtbevolkt land, dus het is belangrijk om rekening te houden met verschillende risico's. Denk hierbij aan risico's op het gebied van milieu en de gezondheid.
Externe veiligheid gaat over het beperken van de risico's van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Deze bedrijven worden ook wel risicobedrijven, of Seveso-bedrijven genoemd. Nieuwe veiligheidsrisico's vanuit de energietransitie, zoals windturbines, LNG en waterstof, zijn ook externe veiligheidsrisico's. Ook het vervoer van gevaarlijke stoffen via weg, water, spoor of buisleidingen moet veilig zijn.
Op de Atlas Leefomgeving van het RIVM vind je informatie over verschillende aspecten van de leefomgeving, waaronder externe veiligheid. Je kunt hier bijvoorbeeld zien:
- welke risico's er zijn;
- hoe groot de risico's zijn;
- hoe de risico's beperkt worden.
Een voorbeeld van een risicobedrijf is een chemische fabriek. Deze fabrieken kunnen gevaarlijke stoffen zoals explosieve, brandbare of toxische stoffen opslaan. Als er een ongeluk gebeurt bij een risicovol bedrijf, bijvoorbeeld een brand of een explosie, kunnen deze gevaarlijke stoffen vrijkomen en schade aanrichten aan mens en milieu. De overheid heeft diverse regelgeving vastgelegd om de risico's voor de leefomgeving zo klein mogelijk te houden. Deze regelgeving is bedoeld om bedrijven te verplichten om de risico's van hun activiteiten te beperken.
De ODG en externe veiligheid
De Omgevingsdienst Groningen (ODG) voert diverse taken uit op het gebied van externe veiligheid voor de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen. Als één van de zes Seveso-Omgevingsdiensten in Nederland is de ODG ook verantwoordelijk voor vergunningverlening, toezicht en handhaving bij de risicovolle bedrijven die gevestigd zijn in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.
Hiervoor werken we nauw samen met de provincies en andere overheidsorganisaties zoals de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), de veiligheidsregio's (brandweer), de waterkwaliteitsbeheerders (Rijkswaterstaat en de waterschappen) en Staatstoezicht op de Mijnen. Zo zetten we ons samen in voor een veilige leefomgeving.