Spring naar inhoud

Lucht

Schone lucht is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Wanneer er stoffen worden uitgestoten naar de lucht, kan dit gevolgen hebben voor het milieu en de volksgezondheid.

Luchtverontreiniging is de aanwezigheid van stoffen in de lucht die hinder geven of nadelig zijn voor de gezondheid van mensen, dieren of planten. Ook als de samenstelling van de lucht veranderd is en dit schade of hinder oplevert, wordt dit luchtverontreiniging genoemd.

Luchtverontreiniging wordt vooral veroorzaakt door activiteiten van de mens. Zo hebben het verkeer, (zware) industrie en bedrijven in de agrarische sector veel invloed op de luchtkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van stoffen als (fijn)stof, stikstofdioxide en smog. Maar ook het branden van de houtkachel thuis of het stoken van vuurtjes in de tuin kan luchtverontreiniging of geuroverlast veroorzaken.

Lucht en luchtverontreiniging kan zich verplaatsen over grote afstanden. Het buitenland draagt bij aan de luchtkwaliteit in Nederland en omgekeerd.

Heb je overlast van lucht of geur?

Meld het ons via de Milieuklachtenlijn. Deze is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Inwoners van de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Westerkwartier, Midden-Groningen en Pekela kunnen geurhinder van bedrijven ook online melden via de Hinderapp.

Vergunning of melding nodig?

Via het Omgevingsloket kun je controleren of je een vergunning of melding moet indienen. Ook kun je hier de specifieke milieuregels en maatregelen voor jouw bedrijf vinden. Voor het aanvragen van een vergunning verwijzen we je ook naar het Omgevingsloket.

De ODG en lucht

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) voert diverse taken uit voor de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen met betrekking tot lucht en geur. Wij beoordelen aanvragen voor omgevingsvergunningen en voeren controle uit op de bijgevoegde emissie- en verspreidingsberekeningen. Onze luchtspecialisten behandelen meldingen met betrekking tot uitstoot, voeren onderzoek uit, toetsen deze aan de geldende regelgeving en voorzien zowel inwoners als bedrijven van deskundig advies.

Met toezicht en handhaving controleren we of bedrijven zich aan de milieuregels houden. Hierbij streven we ernaar bedrijven te stimuleren om volgens de geldende regelgeving maatregelen te nemen die in lijn zijn met de beste beschikbare technieken (BBT). In dit proces ondersteunen we vergunningverleners en handhavers bij het aanpassen van vergunningen en controleren we de ingediende meetrapporten, inclusief toezicht op het meetproces.

Ook zijn we betrokken bij de ontwikkeling van beleid. De ODG heeft bijgedragen aan de herziening van het provinciaal geurbeleid en heeft meegewerkt aan de formulering van teksten in de provinciale omgevingsverordening. Op deze manier zetten we ons gezamenlijk in voor gezonde lucht.


Ook interessant: