Schone Lucht Akkoord (SLA)
Luchtkwaliteitsregels hebben geholpen om de lucht in Europa schoner te maken, maar het is nog niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat te veel mensen in de Europese Unie, ook in Nederland, nog steeds te veel schadelijke lucht inademen, wat slecht is voor hun gezondheid. Het kan zelfs leiden tot vroegtijdig overlijden en ziektes. Recente adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten zien dat we nog veel kunnen verbeteren door minder vieze stoffen uit te stoten en de lucht schoner te maken.
In Nederland werken de overheid en 100 andere lokale overheden samen aan het Schone Lucht Akkoord (SLA) om de lucht gezonder te maken. Dit begon op 13 januari 2020 en steeds meer overheden, waaronder de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, hebben zich hierbij aangesloten. Samen willen ze ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in Nederland beter wordt en dat er in 2030 veel minder gezondheidsproblemen zijn door vervuilde lucht.
Het SLA richt zich op het verminderen van vervuiling binnen Nederland en wil de gezondheid met minstens 50% verbeteren in 2030 vergeleken met 2016. Ook al worden er extra maatregelen genomen in gebieden waar de luchtkwaliteit niet goed is, het doel van het SLA is om de lucht overal in Nederland schoner en gezonder te maken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft samen met gemeenten en provincies gewerkt aan het SLA. Daarbij is onder andere gekeken welke maatregelen in de verschillende sectoren en thema's (industrie, mobiliteit, mobiele werktuigen, havens, houtstook, etc.) het meest effectief en uitvoerbaar zijn. Deze maatregen zijn opgenomen in het SLA.