Spring naar inhoud

Natuur

Groningen is een provincie met een rijke en gevarieerde natuur. Van hoge zandgronden tot kwelders en duinen, het gebied biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan planten, diersoorten en Natura 2000-gebieden. Natura 2000-gebieden zijn gebieden binnen de Europese Unie die zijn aangewezen vanwege hun unieke en bedreigde flora en fauna. Om deze unieke natuur te beschermen, is het belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met onze omgeving.

Omgevingswet en de natuur

De Omgevingswet is een belangrijke wet die bepaalt hoe we met onze omgeving omgaan. Als je werkzaamheden wilt uitvoeren die invloed kunnen hebben op de natuur, bijvoorbeeld als je iets wilt (ver)bouwen of veranderen aan je huis of bedrijf, moet je misschien een vergunning aanvragen. Ook als je bomen wilt kappen, gelden er regels. 

Vergunning of melding?

Voor grote projecten, zoals het bouwen of verbouwen van een huis of het aanleggen van een weg, is vaak een omgevingsvergunning nodig. Als jouw activiteiten mogelijk schade veroorzaken aan beschermde dieren of planten, kan een omgevingsvergunning vereist zijn. Daarnaast moet je melding maken als jouw werkzaamheden stikstof uitstoten in de buurt van een Natura 2000-gebied, bijvoorbeeld door verkeer van en naar een evenement.

Voor kleinere werkzaamheden, zoals het plaatsen van een schutting, volstaat vaak een melding. Je kunt eenvoudig controleren welke vergunning je nodig hebt via de Vergunningcheck op het Omgevingsloket.

Wil je bomen kappen? Dan moet je vaak een kapmelding doen. Voor beschermde bomen of wanneer je buiten de bebouwde kom wilt kappen, is soms een speciale vergunning nodig. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen; daarom is het belangrijk om hiervoor contact op te nemen met jouw gemeente.

De ODG en de natuur

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) voert milieutaken uit voor de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen. Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning controleren wij of de activiteit voldoet aan de natuur- en milieuregels. Daarnaast houden we toezicht op de naleving van deze regels. Tot slot geven we advies aan gemeenten en provincie over de juiste toepassing van natuurregels in de regio.