Energie
Nederland werkt aan het verduurzamen van energie. Dit betekent dat we overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas naar duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water. Dit wordt ook wel energietransitie genoemd.
De overgang naar duurzame energie is belangrijk om twee redenen. Ten eerste zijn fossiele brandstoffen steeds minder beschikbaar. Ten tweede draagt de opwarming van de aarde, die wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, grote gevolgen voor mens, natuur en milieu.
Om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, hebben overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Nederland in juni 2019 het Klimaatakkoord gepresenteerd. In dit akkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 55% minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990.
Om deze doelstelling te bereiken, is Nederland verdeeld in 30 energieregio’s. De provincie Groningen is daar één van. Binnen deze regio maken de tien Groninger gemeenten, de provincie en de twee waterschappen samen met maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven afspraken over hoe we kunnen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Regionale Energiestrategie Groningen (RES).
De ODG en energie
De Omgevingsdienst Groningen (ODG) voert diverse energietaken uit voor de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen. Onze energiespecialisten behandelen meldingen, verlenen vergunningen en houden toezicht op naleving van de wet- en regelgeving. Daarnaast werken we aan projecten en vraagstukken rondom regionaal en landelijk beleid, zoals ook vraagstukken over de energietransitie, waterstof en energiebesparing.